De 8 voordelen van een spinningles

Gepubliceerd door Joni op

Spinningles groep

Op een leuke manier in beweging komen? Daar heb je tal van mogelijkheden voor.

Meer en meer mensen kiezen echter voor het volgen van een spinningles. Heel goed te begrijpen, aangezien je met een spinningles van veel voordelen geniet.

Wat de belangrijkste voordelen van een spinningles zijn? Dat bespreken we graag in dit artikel.

We vertellen je namelijk in dit artikel alles over de 8 belangrijkste voordelen van een spinning workout.

Voordeel 1: je kunt op twee manieren een spinningles volgen

Spinningles thuis volgen

Op dit moment kun je op twee manieren een spinningles volgen:

  • In een sportschool: je geniet hierbij van persoonlijke begeleiding van een spinninginstructeur. Deze instructeur geeft aan wat je precies moet doen en voorziet je ook van tips. Overigens kiezen meer en meer sportscholen voor een digitale instructeur. Op zich niks mis mee, maar daar heb je wel minder persoonlijk contact mee.
  • Vanuit huis: het is ook mogelijk om vanuit huis een spinningles te volgen. Deze spinninglessen volg je via één van de apps, waarbij je van veel mogelijkheden verzekerd bent. Zo kun je uit heel veel spinninglessen en niveaus kiezen.

Naar welke van deze twee opties gaat jouw voorkeur uit? Volgens ons is het sowieso een voordeel dat je uit deze twee opties kunt kiezen.

Voordeel 2: het volgen van een spinningles is erg leuk

Nagenoeg iedereen die wel eens een spinningles gevolgd heeft, is het met dit voordeel eens.

Je bent op een leuke manier in beweging en je moet een behoorlijke inspanning leveren. Dit is tijdens de training wellicht iets minder leuk, maar na afloop geniet je sowieso van een voldaan gevoel.

Bovenstaand voordeel sluit overigens prima op dit voordeel aan. Vind je het niet zo fijn om pottenkijkers te hebben tijdens je spinning workout? Dan kun je het beste kiezen voor een online spinningles.

Daarmee geniet je van veel plezier en hoef je je ook niet aan de pottenkijkers te ergeren.

Voordeel 3: voor meerdere doelen geschikt

Wist je dat spinninglessen voor tal van doelen geschikt zijn?

De mogelijkheden zetten we voor je op een rijtje:

  • Vet verbranden: door aan inspannende spinninglessen deel te nemen, verbrand je de nodige calorieën. Mocht je bijvoorbeeld af willen vallen, is het volgen van een spinningles absoluut een aanrader.
  • Conditie verbeteren: merk je dat je op dit moment geen denderende conditie hebt? Dan kun je op tal van manieren je conditie verbeteren, maar op een spinningfiets is één van de beste opties. Zeker omdat je uit tal van soorten workouts kunt kiezen, waarover later meer.
  • Spieren opbouwen: wil je aan de spierkracht in je benen werken? Ook dan komen de spinninglessen goed van pas. Tijdens zo’n les maak je eerst de spieren goed warm, waarna je deze flink aan kunt spreken. Dit komt de spiermassa alleen maar ten goede.

Welk doel streef je op dit moment na? Uiteraard is het ook goed mogelijk dat je meerdere van deze doelen met elkaar wilt combineren.

Voordeel 4: je wordt gemotiveerd

Motivatie spinningles

Tijdens het volgen van de spinningles word je voortdurend gemotiveerd. Dit is zowel bij de digitale spinninglessen als bij de fysieke spinninglessen het geval.

Bij een digitale spinningles zie je bijvoorbeeld op je smartphone de instructeur in beeld. Deze instructeur geeft aan wat je moet doen en pept je ondertussen ook nog op.

Eigenlijk kun je dit als een stok achter de deur zien. Een stok achter de deur om de training op de best mogelijke manier af te ronden.

Heb je even geen zin om te trainen? De (digitale) instructeur zorgt ervoor dat je alsnog de training succesvol afrondt.

Voordeel 5: je kunt uit heel veel spinninglessen kiezen

Het is ook een groot voordeel dat je uit heel veel spinninglessen kunt kiezen. Ongeacht wat je niveau op dit moment is, kun je altijd een geschikte spinning workout vinden.

Ben je een beginner? Dan kun je het beste voor één van de rustige spinninglessen kiezen.

Je moet het fietsen op een indoor bike bijvoorbeeld eerst onder de knie krijgen. Ook is de kans groot dat je nog niet al te veel conditie/kracht hebt.

Ben je een gevorderde sporter? Dan kun je voor één van de intensieve spinninglessen kiezen.

Deze lessen zijn oprecht pittig te noemen. Onder meer doordat je op een indoor bike behoorlijk veel weerstand kunt creëren.

Voordeel 6: weinig belasting op de gewrichten

Twijfel je nog enigszins tussen de aanschaf van een spinfiets of een loopband? Kijk dan maar eens naar de belasting op je gewrichten.

Bij een loopband is dit een vrij forse belasting, terwijl de belasting op een spinbike nihil is.

Dit komt omdat je voortdurend een fietsende beweging maakt. Het klopt dat je de nodige weerstand ervaart, maar die weerstand is niet van invloed op de gewrichten.

Dat is wél het geval als je bijvoorbeeld hardloopt. We kunnen dan ook stellen dat spinninglessen een duurzame vorm van trainen zijn.

Voordeel 7: volledig op je wensen af te stemmen

Heb je vandaag niet al te veel tijd, maar wil je wel op een leuke manier in beweging komen? Dan is een kortere spinningles de ideale optie voor je.

Heb je vandaag wel tijd en wil je echt tot het uiterste gaan? Dan kun je voor een hele intensieve spinningles kiezen.

Met andere woorden: je hebt de touwtjes volledig in handen. De spinningles die je volgt, is volledig afgestemd op je wensen en behoeften.

Dit maakt het trainen leuker en verlaagt de drempel om überhaupt te sporten.

Voordeel 8: het is een totale workout

Spinningfiets totale workout

Wist je dat een spinningles voor een totale workout zorgt? Met zo’n les werk je aan je spieren, maar ook aan je lichaam zelf.

Het regelmatig volgen van een spinningles brengt de nodige gezondheidsvoordelen met zich mee:

  • Helpt om chronische pijn(tjes) te voorkomen
  • Draagt bij aan een betere doorbloeding
  • Draagt bij aan een betere conditie
  • Draagt bij aan beter humeur (belangrijk!)

Ondertussen verbrand je ook nog eens calorieën. Je gaat hierdoor mogelijk afvallen en beter in je vel zitten.

Wil je de trainingen nóg zwaarder voor jezelf maken? Dan kun je tijdens het fietsen handgewichten vasthouden. Hiermee train je ook nog je bovenlichaam.

Categorieën: Blogs

Joni

Joni is een grote spinning liefhebber en tevens werkzaam als indoor cycling instructeur in de sportschool. Ze verzorgt spinninglessen met veel plezier en weet daardoor als geen ander waar een goede spinningbike aan moet voldoen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + vier =