Spinningfiets vs. roeitrainer

Gepubliceerd door Kaz op

spinningfiets vs roeitrainer

Een spinningfiets en roeitrainer lijken in de verste verte niet op elkaar. Het zijn compleet andere soorten cardioapparaten, maar toch is het interessant om een vergelijking te maken. De beide cardioapparaten hebben namelijk iets unieks te bieden.

In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen een spinningfiets en roeitrainer.

De belangrijkste verschillen opgesomd

 SpinningfietsRoeitrainer
BewegingFietsende bewegingRoeiende beweging
HoudingStil zittendBewegend zittend
SpiergroepenBenenMeerdere spiergroepen
AfmetingenVrij compactRelatief groot
ComplexiteitEenvoudigRelatief compact

Kijk je alleen al naar een spinningbike en een roeitrainer? Dan zie je dat het om significant andere apparaten gaat. Dit blijkt duidelijk uit de vormgeving, samenstelling en ook populariteit.

Een roeitrainer valt bijvoorbeeld niet bij iedereen in de smaak. Daarentegen is een spinningbike kopen toch wel erg populair gebleken.

Korte blik op de verschillen

Ben je benieuwd naar de exacte verschillen tussen een spinningfiets en roeitrainer? De 5 bovenstaande verschillen lichten we graag in het kort toe:

  • Beweging. Als je op een spinningfiets aan het trainen bent, doe je niks anders dan trappen. Je laat de pedalen ronddraaien, net zoals je dit op een normale fiets doet. Bij een spinningfiets ervaar je echter een veel zwaardere belasting op je benen. Op een roeitrainer maak je een roeiende beweging; dit is te vergelijken met het roeien in een echte roeiboot.
  • Houding. Ben je op een spinningfiets aan het trainen? Dan zit je stil en doe je eigenlijk niks anders dan trappen. Je kunt eventueel andere zithoudingen aannemen, indien de spinningbike een multifunctioneel stuur heeft. Op een roeitrainer zit je ook, maar je maakt voortdurend bewegingen. Je beweegt je op de rails van voren naar achteren, waardoor je je denkbeeldige roeiboot in beweging brengt.
  • Spiergroepen. Op een spinningfiets kun je gericht je beenspieren trainen. Je doet dit voornamelijk door de weerstand aanzienlijk te verhogen. Des te hoger de weerstand is, des te zwaarder het trappen voor je wordt. Op een roeitrainer train je meerdere spiergroepen, waaronder je armen, rug en schouders. Dit komt puur doordat je op een roeitrainer ook je bovenlichaam en armen intensief gebruikt.
  • Afmetingen. Zet een spinningfiets en een roeitrainer maar eens naast elkaar. Je ziet dan niet alleen 2 verschillende soorten cardioapparaten naar voren komen, maar je ziet ook verschillende afmetingen. Een roeitrainer is in 99% van de gevallen een stuk groter dan een spinningfiets.
  • Complexiteit. Wil je op een spinningbike trainen? Daar hoef je eigenlijk niks bijzonders voor te doen. Het maken van de fietsende beweging is immers vrij eenvoudig. Wil je op een roeimachine trainen? Dan moet je hier wel enige kennis voor hebben. Het is op een roeimachine namelijk erg lastig om de juiste houding aan te nemen.

Welk apparaat is geschikter om af te vallen?

Heb je de wens om af te vallen? Het is in dat geval aan te raden om voor een spinningfiets te kiezen. Op een spinningfiets verbruik je meer calorieën per uur dan op een roeitrainer.

Dit blijkt duidelijk uit de volgende gegevens. Dit is het aantal calorieën die een persoon van 70 kilogram per uur verbrandt:

  • Spinningfiets: 654 calorieën
  • Roeimachine: 441 calorieën

Dat is een aanzienlijk verschil, niet waar? Met het oog op afvallen lijkt een spinningfiets daarom de betere keuze te zijn.

Welk apparaat is geschikter voor spieropbouw?

Het is niet mogelijk om een eenduidig antwoord op deze vraag te geven. Wil je bijvoorbeeld specifiek je benen trainen? Dan ben je meer gebaat bij een spinningbike.

Wil je echter van een full body workout genieten? Dan ben je meer gebaat bij een roeiapparaat. Je moet dus voor jezelf goed bepalen welke spiergroepen je wilt trainen.

Welk apparaat is geschikter voor thuisgebruik?

Een spinningfiets lijkt geschikter voor thuisgebruik te zijn. Dit heeft met de volgende redenen te maken:

  • Een roeimachine is groot en zwaar. Als je één van de beste roeitrainers wilt kopen, merk je al snel op dat deze apparaten groot en zwaar zijn. Dit is uiteraard voor in huis niet altijd even praktisch.
  • Een roeimachine maakt veel lawaai. Een spinningfiets maakt op zich al een hoop herrie, maar een roeimachine maakt nog veel meer lawaai.

Mede door deze redenen is een spinbike geschikter voor thuisgebruik. Het is echter aan jou om voor jezelf de juiste afweging te maken. Check vervolgens direct het aanbod van de beste spinningfietsen en roeitrainers.


Categorieën: Blogs

Kaz

Kaz is onze spinningfiets reviewer. Hij houdt ervan om een spinningbike kritisch onder de loep te nemen en te beoordelen op de belangrijkste punten. Dankzij zijn ervaring in het spinning en onderhoud aan fitnessapparatuur, weet hij als geen ander waar hij op moet letten bij het testen van de bikes.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes − 1 =