Spinningfiets vs. loopband

Gepubliceerd door Kaz op

spinningfiets vs loopband

Overweeg je om een spinningfiets óf loopband te kopen? Dit zijn nogal verschillende cardioapparaten, waardoor je voor jezelf een goede afweging moet maken. Hier helpen wij je graag een handje bij.

In dit artikel bespreken wij de belangrijkste verschillen tussen een spinningfiets en loopband!

De belangrijkste verschillen opgesomd

 SpinningfietsLoopband
BewegingFietsende bewegingHardlopende beweging
HoudingZittendStaand
Soort gebruikIntensiefRecreatief/Intensief
AfmetingenVrij compactRelatief groot

Deze verschillen staan als een paal boven water. Met name de 2 bovenste verschillen geven aan dat het om 2 significant verschillende cardioapparaten gaat. Juist hierom is het verstandig om een goede spinningfiets vs. loopband vergelijking te maken.

Korte blik op de verschillen

Kun je beter voor een spinningbike of een loopband kiezen? Dat is de vraag waar je voor jezelf het antwoord op moet zien te vinden. Om deze keuze makkelijker te maken, lichten wij de verschillen even in het kort toe:

  • Beweging. Als je op een spinningfiets traint, maak je een trappende beweging. Het is net alsof je op je normale stadsfiets fietst, maar dan met fors meer weerstand. Op een loopband maak je een hardlopende beweging. Wil je liever niet al te hard lopen? Dan kun je uiteraard ook een wandelende beweging maken.
  • Houding. Op een spinningfiets neem je altijd een zittende houding aan. Je neemt op het zadel plaats, waarna je de trappende beweging maakt. Op een loopband train je daarnaast staand. Dat is logisch; hardlopen of wandelen doe je altijd staand.
  • Soort gebruik. Wat voor soort gebruik streef je na? Wil je thuis vooral recreatief trainen? Dan lijkt een loopband de betere keuze te zijn. Op een loopband kun je op je gemakje trainen, bijvoorbeeld door op een lage snelheid te joggen. Op een spinningbike train je daarentegen vaak intensief. Daar leent het apparaat zich in ieder geval geweldig voor.
  • Afmetingen. Heb je niet al te veel ruimte in je woning? Dan lijkt de keuze voor een spinningfiets de betere keuze te zijn. Een loopband is over het algemeen namelijk groter dan een spinningfiets. Maar, let wel even goed op: je kunt ook voor een opklapbare loopband kiezen. In dat geval is de loopband praktischer dan een spinningfiets voor thuisgebruik.

Welk apparaat is geschikter voor afvallen?

Weeg je 70 kilogram? Dan verbrand je tijdens een uur trainen op een spinningbike ongeveer 650 calorieën. Op een loopband verbrand je tijdens dit uurtje trainen maar liefst 800 calorieën.

Een loopband lijkt hierdoor geschikter te zijn om af te vallen. Maar, dit hangt wel volledig af van de manier van trainen.

Train je op een recreatieve- en rustige manier op de loopband? Dan verbrand je absoluut geen 800 calorieën per uur. Dat is alleen het geval als je echt intensief traint.

Op een spinningfiets kun je dus ook veel calorieën per uur verbranden. Daarvoor is het wel zaak om het uiterste van jezelf te vragen. Dát doe je bijvoorbeeld door de weerstand aanzienlijk te verhogen.

Conclusie: een loopband is op papier geschikter om af te vallen. Of dit daadwerkelijk voor jou het geval is, hangt af van de gewenste manier van trainen.

Welk apparaat is geschikter voor spieropbouw?

Heb je de wens om gericht je beenspieren te trainen? Dan kun je het beste voor een spinningfiets kiezen.

Door op deze fiets de weerstand flink te verhogen, geniet je van een ongekende belasting op je beenspieren. Dit komt de spiermassa in je benen alleen maar ten goede.

Op een loopband kun je ook je benen trainen, bijvoorbeeld door de hellingshoek in te stellen. Dit werkt echter niet zo efficiënt als op een spinningbike.

Bovendien moet je op een loopband rekening houden met een belasting op je benen/gewrichten. Elke stap die je zet, gaat gepaard met een klap voor je gewrichten.

Welk apparaat is geschikt voor thuisgebruik?

In veel gevallen zijn beide apparaten geschikt voor thuisgebruik. Qua afmetingen lijkt een spinningfiets interessanter te zijn, maar je kunt tegenwoordig ook voor kleine loopbanden kiezen. Ook kun je dus voor inklapbare loopbanden kiezen.

Qua gewicht is een spinningfiets in veel gevallen interessanter. Een goede loopband weegt namelijk al snel behoorlijk veel.

Qua geluidsniveau is een loopband de betere keuze. Een loopband maakt een hoop lawaai, maar een spinningfiets doet hier nog een flinke schep bovenop.

Conclusie: beide apparaten zijn geschikt voor thuisgebruik. Wat voor jou de beste keuze is, hangt vooral van je eigen voorkeuren af. Maak de juiste afweging en check direct het aanbod van de beste spinningfietsen en loopbanden.


Categorieën: Blogs

Kaz

Kaz is onze spinningfiets reviewer. Hij houdt ervan om een spinningbike kritisch onder de loep te nemen en te beoordelen op de belangrijkste punten. Dankzij zijn ervaring in het spinning en onderhoud aan fitnessapparatuur, weet hij als geen ander waar hij op moet letten bij het testen van de bikes.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 5 =