Spinningfiets vs. fietstrainer / rollen

Gepubliceerd door Kaz op

spinningfiets vs fietstrainer

Wil je gedurende de winter thuis door kunnen trainen als (amateur)wielrenner? Of vind je het gewoon leuk om thuis te trainen op een fiets?

Dan heb je meerdere mogelijkheden; een hometrainer, spinningfiets en fietstrainer behoren tot de mogelijkheden.

Wil je tussen een spinningfiets en een fietstrainer de juiste keuze maken? Neem dan vooral dit artikel door!

De belangrijkste verschillen opgesomd

 SpinningfietsFietstrainer
KrachttrainingGoed mogelijkMatig
DoortrapsysteemJaNee
Losstaand apparaatJaNee
DoelgroepErvaren fietsersBeginners + ervaren

In de basis lijken een spinningfiets en fietstrainer op elkaar. Je voert immers op beide apparaten dezelfde beweging uit: de trappende beweging.

Ook heb je bij beide apparaten dezelfde zithouding. Je zit op het zadel, waarbij je (lichtjes) voorover gebukt moet zitten. Desalniettemin zijn een spinningbike en fietstrainer significant anders. Daar lees je hieronder meer over.

Korte blik op de verschillen

Een spinningfiets en fietstrainer zijn dus grotendeels anders. Dat komt puur door de volgende verschillen:

  • Krachttraining. Op een spinningfiets ben je in staat om de weerstand aanzienlijk te verhogen. Door een zo’n hoog mogelijke weerstand in te stellen, train je de spieren in je benen gericht. Op een fietstrainer is dit maar deels mogelijk. Je kunt op een fietstrainer namelijk niet de weerstand dusdanig hoog opschroeven.
  • Doortrapsysteem. Ga je voor het eerste op een spinningfiets trainen? Dan moet je goed rekening met het doortrapsysteem houden. Als je plots met trappen stopt, blijven de pedalen gewoon doordraaien. Daar is bij een fietstrainer geen sprake van, net zoals dat dit op je wielrenfiets niet het geval is.
  • Apparaat. Een spinningfiets is een losstaand apparaat. Om op zo’n fiets te kunnen trainen, heb je simpelweg alleen dit apparaat nodig. Bij een fietstrainer is dat een ander verhaal. Om op een fietstrainer te kunnen trainen, heb je ook je wielrenfiets nodig. Deze fiets moet je aan de fietstrainer vastmaken, waarna je op de gewenste manier kunt trainen.
  • Doelgroep. Een spinningfiets is in de basis vooral voor ervaren fietsers geschikt. De beginnende fietser kan beter voor een fietstrainer of hometrainer kiezen. Dit komt vooral doordat je een spinningfiets vooral voor de intensieve trainingen gebruikt. Tevens is het belangrijk dat je went aan de werking van het doortrapsysteem.

Wil je je eigen fiets gebruiken? Of wil je een compleet losstaand apparaat aanschaffen? Dat is in de basis de belangrijkste vraag. Een ander verschil is overigens in de aanschafprijs te vinden.

Voor een goede spinningfiets betaal je al snel 1000 euro of meer. Voor een goede fietstrainer ben je met een paar honderd euro al klaar.

Welk apparaat is geschikter om af te vallen?

Wil je graag van je overgewicht afkomen? Dan is het zaak om zo snel mogelijk veel calorieën te verbranden. Daarvoor maakt de keuze tussen een spinningfiets en fietstrainer eigenlijk niet heel veel uit. Juist de manier van trainen maakt heel veel uit.

Train je op je fietstrainer recreatief? Dan verbrand je niet al te veel calorieën.

Train je op een fietstrainer intensief? Dan verbrand je veel calorieën, net zoals dat je dit op een wielrenfiets doet. Op een spinningfiets kun je eigenlijk alleen maar intensief trainen.

Conclusie: zolang je intensief traint, is het verschil qua calorieverbruik verwaarloosbaar.

Welk apparaat is geschikter voor spieropbouw?

Voor spieropbouw kun je maar één juiste keuze maken: de spinningfiets. Op zo’n fiets kun je de weerstand hoog instellen, waardoor je beenspieren het pittig krijgen. Dit betekent dat je spieren veel kracht moeten leveren, waardoor ze vanzelf in massa toenemen.

Kun je met een fietstrainer dan geen spieren opbouwen? Dit is maar deels mogelijk. Je kunt uiteraard op een groter verzet fietsen, waardoor je beenspieren meer kracht moeten leveren.

Het is echter niet zo dat dit kan tippen aan de weerstand die je met een spinningbike kunt creëren.

Welk apparaat is geschikter voor thuisgebruik?

Eigenlijk zijn zowel een goede spinningbike als een fietstrainer geschikt voor thuisgebruik. Wat de beste keuze is, hangt vooral van onderstaande af:

  • Wel of geen wielrenfiets? Heb je een wielrenfiets? Dan lijkt de keuze voor een fietstrainer een logische keuze te zijn.
  • Recreatiever of intensiever trainen? Wil je het liefste recreatief trainen? Dan heb je het meeste baat bij een fietstrainer. Wil je zo intensief mogelijk kunnen trainen? Kies dan voor een spinningfiets.

Voor beide apparaten valt in ieder geval wat te zeggen. Maak daarom voor jezelf een goede afweging. Check ook direct het aanbod van de beste spinningfietsen en fietstrainers.


Categorieën: Blogs

Kaz

Kaz is onze spinningfiets reviewer. Hij houdt ervan om een spinningbike kritisch onder de loep te nemen en te beoordelen op de belangrijkste punten. Dankzij zijn ervaring in het spinning en onderhoud aan fitnessapparatuur, weet hij als geen ander waar hij op moet letten bij het testen van de bikes.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 2 =