Spinningfiets vs. crosstrainer

Gepubliceerd door Kaz op

Spinningfiets vs crosstrainer

Twijfel je tussen een spinningfiets of een crosstrainer? Neem dan vooral dit artikel op je gemak door.

In dit artikel maak je namelijk kennis met de belangrijkste verschillen tussen een spinbike en een crosstrainer.

De belangrijkste verschillen opgesomd

 SpinningfietsCrosstrainer
BewegingFietsende bewegingLanglauf beweging
HoudingZittendStaand
Soort gebruikIntensiefRecreatief/Intensief
SpiergroepenBenenMeerdere spiergroepen
AfmetingenVrij compactRelatief groot

Zoals je kunt zien, zijn er duidelijke verschillen zichtbaar tussen beide apparaten. Beide apparaten zijn hierdoor voor een specifieke doelgroep geschikt.

Ook zijn beide apparaten voor andere trainingsdoeleinden geschikt. Daar lees je in dit artikel eveneens meer over.

Korte blik op de verschillen

Graag voorzien we bovenstaande verschillen van een korte toelichting:

  • Beweging. Op een spinningfiets doe je niks meer dan fietsen. Je maakt de fietsende beweging, waarbij je wel veel weerstand kunt ervaren. Op een crosstrainer maak je een langlauf beweging. Dit is een beweging die lijkt op een combinatie van fietsen en hardlopen.
  • Houding. Als je op een spinningfiets traint, doe je dit zittend. Net zoals dat je dit op een normale fiets doet. Op een crosstrainer voer je elke training staand uit.
  • Soort gebruik. Wil je intensief trainen? Dan leent een spinningfiets zich hier uitstekend voor. Dat is dan ook het belangrijkste verschil tussen een spinbike en een hometrainer. Op een crosstrainer kun je eigenlijk op meerdere trainen. Een crosstrainer is geschikt voor recreatief gebruik, maar je kunt je hier ook flink op uitleven.
  • Spiergroepen. Wil je je beenspieren trainen? Dan doe je dit het beste op een spinningfiets. Door de forse weerstand kun je je benen gericht en intensief trainen. Wil je je gehele lichaam trainen? Dan ben je meer gebaat bij een crosstrainer. Met een crosstrainer geniet je eigenlijk van een ‘full body workout’.
  • Afmetingen. Als we naar de afmetingen kijken, zien we dat een crosstrainer vaak vrij groot uitgevoerd is. Dit komt puur door de bewegingen die je op dit apparaat moet maken. Een spinningfiets is daarentegen een stuk compacter uitgevoerd.

Welk apparaat is geschikter voor afvallen?

Heb je de wens om van je overgewicht af te komen? In dat geval kun je prima voor zowel een spinningfiets als een crosstrainer kiezen. Uit onderzoek is gebleken dat de calorieverbranding per uur bij beide apparaten ongeveer gelijk aan elkaar is.

Op een spinningfiets ben je in staat om heel intensief te trainen. Je kunt de weerstand flink ophogen, waardoor je het uiterste van je lichaam vraagt. Dit brengt een flink energieverbruik met zich mee.

Op een crosstrainer kun je ook intensief trainen. Wat mogelijk nog belangrijker is, is dat je op een crosstrainer je hele lichaam aanspreekt. Doordat meerdere spiergroepen hard moet werken, verbruik je ook op een crosstrainer veel calorieën.

Mocht je af willen vallen, heb je dus de keuze. Om tussen beide apparaten de juiste keuze te maken, zou je even goed naar bovenstaande verschillen moeten kijken. Houd daarbij ook goed rekening met de manier waarop je het liefste traint.

Welk apparaat is geschikter voor spieropbouw?

Het antwoord op deze vraag hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Wil je je beenspieren gericht trainen? Dan heb je het meeste aan een spinningfiets.

Wil je je gehele lichaam trainen? Dan heb je meer aan een crosstrainer. Op een crosstrainer train je ook je rug, schouders, armen en core spieren.

Welk apparaat is geschikter voor thuisgebruik?

Qua afmetingen is een spinningfiets absoluut geschikter dan een crosstrainer. Ook qua gewicht lijkt een spinningbike geschikter voor thuisgebruik te zijn.

Een crosstrainer weegt al snel 100 kilogram (of zelfs meer), terwijl moderne spinningfietsen opvallend licht van gewicht zijn.

Qua geluidsniveau lijkt een crosstrainer de betere keuze te zijn. Normaal gesproken produceert een spinningfiets het nodige geluid. Maar, gelukkig worden er meer en meer geluidsstille spinningfietsen op de markt gebracht.

We kunnen daarom het volgende stellen: zowel een spinningfiets als crosstrainer zijn voor thuisgebruik geschikt.

Om de juiste keuze te maken, moet je vooral naar het gewenste trainingsdoel kijken. Ook moet je bepalen of je de trainingen liever staand of zittend uitvoert.

Wil je direct de beste spinningfiets of crosstrainer aanschaffen? Check direct het aanbod van onze partners of neem onze koopgidsen op je gemakje door. Aan de beide apparaten ga je in ieder geval veel plezier beleven!


Categorieën: Blogs

Kaz

Kaz is onze spinningfiets reviewer. Hij houdt ervan om een spinningbike kritisch onder de loep te nemen en te beoordelen op de belangrijkste punten. Dankzij zijn ervaring in het spinning en onderhoud aan fitnessapparatuur, weet hij als geen ander waar hij op moet letten bij het testen van de bikes.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − 2 =