Spinningfiets vs. airbike

Gepubliceerd door Kaz op

spinningfiets vs airbike

Kun je nou beter voor een spinningfiets of airbike kiezen? Dit is een vraag die menig fietsliefhebber bezig houdt. Beide cardioapparaten lijken immers op elkaar, maar zijn toch nét iets anders samengesteld.

In dit artikel zetten wij graag beide cardioapparaten voor je naast elkaar. Neem de verschillen door en bepaal direct wat voor jou het beste apparaat voor thuisgebruik is.

De belangrijkste verschillen opgesomd

 SpinningfietsAirbike
SpiergroepenBenenBenen en bovenlichaam
WeerstandMiddels een draaiknoopOp basis van je kracht
TrainingsduurDuurtrainingenKorte trainingen
AanschafprijsRelatief voordeligRelatief duur

Wil je tussen een spinningbike en airbike de juiste keuze maken? Besef dan vooral goed dat beide apparaten in de basis hetzelfde doen. Zij bieden jou de mogelijkheid om vanuit huis te trainen.

De manier waarop je op beide apparaten traint, is wel anders. Dit heeft onder meer met de samenstelling en weerstand te maken.

Korte blik op de verschillen

Zowel een spinningfiets als airbike zijn uniek te noemen. Beide cardioapparaten zijn op een specifieke manier te gebruiken, waarbij vooral onderstaande verschillen bepalend zijn:

  • Spiergroepen. Op een spinningfiets zit je en laat je je benen ronddraaien. Je kunt echter de weerstand dusdanig hoog instellen waardoor je je benen gericht kunt trainen. Bij een airbike richt je je niet alleen op je beenspieren, maar ook op andere spiergroepen. Met een airbike kun je onder meer je armspieren, rugspieren en buikspieren trainen.
  • Weerstand. Wil je de weerstand op een spinningfiets aanpassen? Dit doe je bij de meeste varianten middels een draaiknop. Bij een airbike gaat dit volledig anders. De weerstand op een airbike wordt namelijk bepaald door de kracht die jij levert. Zet je meer kracht? Dan biedt de airbike automatisch meer weerstand. Je kunt op deze manier met de weerstand ‘spelen’ en daarmee je trainingen volledig naar wens inrichten.
  • Trainingsduur. Op een spinningfiets ben je prima in staat om duurtrainingen te volgen. Je kunt bijvoorbeeld een uur lang op 30 kilometer per uur fietsen, waarbij je ook nog de gewenste weerstand in kunt stellen. Op een airbike geniet je toch meer van de kortere trainingen. Daar is dit apparaat door de samenstelling nu eenmaal meer voor geschikt.
  • Aanschafprijs. Wil je zo min mogelijk geld uitgeven? Dan is de keuze voor de spinningfiets de juiste keuze. Voor een airbike betaal je simpelweg (veel) meer geld, mede doordat het aanbod vrij beperkt is.

Welk apparaat is geschikter om af te vallen?

Zou je graag op je streefgewicht uit willen komen? Dan is het zaak om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Als we naar de gemiddelde calorieverbranding per uur kijken, zien we dat een airbike op dit gebied beter scoort.

Hoe dit komt? Dit heeft vooral met de spiergroepen te maken. Op een airbike train je meerdere spiergroepen, waardoor je lichaam hard moet werken. Dat gaat gepaard met een hoog energieverbruik.

Op een spinningfiets geniet je ook van een hoog energieverbruik, maar eigenlijk alleen je benen hoeven te werken. Je verbruikt hierdoor minder calorieën per uur op een spinningbike dan op een airbike.

Welk apparaat is geschikt voor spieropbouw?

Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van je wensen.

Heb je de wens om uitsluitend je beenspieren te trainen? Dan kies je het beste voor de spinningfiets. Op de spinningfiets hoef je je aandacht alleen maar op je benen te richten.

Heb je de wens om meerdere spiergroepen te trainen? Dan kies je het beste voor de airbike. Doordat je op een airbike meerdere spiergroepen traint, train je hiermee gerichter naar meer spiermassa toe.

Op dit gebied bestaat dus geen goed of slecht. Wat het beste apparaat voor spieropbouw is, hangt puur van jouw voorkeuren af.

Welk apparaat is geschikter voor thuisgebruik?

In principe zijn beide apparaten prima thuis te gebruiken. Daarbij moeten we wel opmerken dat een spinningbike 3 belangrijke voordelen met zich mee brengt:

  • Een spinningbike maakt minder lawaai. Een airbike maakt simpelweg heel veel lawaai, waardoor een spinningbike voor thuisgebruik praktischer is.
  • Een spinningbike is compacter. In veel gevallen is een spinfiets compacter dan een airbike. Je geeft ‘m hierdoor makkelijker een plekje in je woning.
  • Een spinningbike is veelal voordeliger. Het is ook een feit dat een spinfiets veelal goedkoper in aanschaf is dan een airbike.

Welk apparaat spreekt jou het meeste aan? Maak voor jezelf een goede afweging, rekening houdend met je voorkeuren. Vervolgens kun je het aanbod van de beste spinningfietsen en airbikes op je gemak bekijken en de beste variant voor jou bestellen.


Categorieën: Blogs

Kaz

Kaz is onze spinningfiets reviewer. Hij houdt ervan om een spinningbike kritisch onder de loep te nemen en te beoordelen op de belangrijkste punten. Dankzij zijn ervaring in het spinning en onderhoud aan fitnessapparatuur, weet hij als geen ander waar hij op moet letten bij het testen van de bikes.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × drie =