Spinning: wat is het en hoe begin je?

Gepubliceerd door Joni op

Alles over spinning

Wil je je conditie verbeteren? Heb je de wens om op je streefgewicht uit te komen? Of wil je de spierkracht in je benen vergroten?

Indien je één van deze wensen hebt, is het advies om naar een goed cardioapparaat op zoek te gaan. De kans is daarbij groot dat je op een spinningfiets uitkomt.

Op een spinningfiets kun je de sport ‘spinning’ beoefenen. Maar, wat is dit precies?

Hoe kun je met spinning beginnen? Wat heb je nodig om met spinning te beginnen? Wat zijn de voordelen van spinning? En welke spieren kun je met spinning trainen?

Op al deze vragen ga je in dit artikel een uitgebreid antwoord vinden.

Wat is spinning?

Spinning is een sport waarbij je staand of zittend op een speciale hometrainer fietst. Deze hometrainer draagt de naam ‘spinner’, ‘spinningfiets’ of ‘spinningbike’.

Door enkele unieke onderdelen is zo’n spinningfiets niet (meer) met een normale hometrainer te vergelijken.

Bij spinning is het zaak dat je op de fiets een workout uitvoert. Je kunt bijvoorbeeld online spinning lessen volgen, aan virtuele wedstrijden deelnemen of op je gemakje fietsen.

Elke dag een half uur spinnen is sowieso goed voor je conditie, gezondheid en geestelijke gesteldheid.

Wil je weten hoe spinning er precies uit ziet? In onderstaande video zie je een groep vrouwen aan een spinningles deelnemen.

Zoals je in de video kunt zien, is dit een vrij intensieve sport:

 

Alleen of in groepsverband

Een belangrijk voordeel van spinning is dat je dit op meerdere manieren kunt beoefenen.

Je kunt ervoor kiezen om een spinfiets te kopen, deze in je woning neer te zetten en vanuit huis te gaan trainen. Dit doe je geheel zelfstandig, maar je kunt hiervoor wel van allerlei spinning apps gebruik maken.

Train je liever in groepsverband? Dan kun je bijvoorbeeld naar een sportschool bij je in de buurt gaan.

Legio sportscholen organiseren dagelijks of wekelijks spinninglessen, waarbij je met een grotere groep hard traint.

Toenemende populariteit

Met name in de afgelopen jaren heeft spinning flink aan populariteit gewonnen. Dit komt onder meer doordat meer en meer mensen deze sport zijn gaan beoefenen.

Dit geldt bijvoorbeeld voor wielrenners. Wielrenners fietsen in het voorjaar, in de zomer en in het najaar de nodige ritjes buiten.

In de koudere wintermaanden is dit echter niet mogelijk, maar gelukkig biedt een spinningfiets uitkomst. Op een spinningfiets is het namelijk net alsof je een racefiets zit.

Tevens willen veel mensen tegenwoordig aan hun conditie of lichaamsgewicht werken. Ook dat zijn zaken waardoor spinning steeds populairder is geworden.

Verschillende vormen van spinning

Spinning training Rocycle

Door de jaren heen zijn verschillende vormen van spinning ontstaan:

 • Rocycle: dit staat ook wel bekend als party spinning en is over komen waaien uit de Verenigde Staten van Amerika. Bij deze vorm van spinning fiets je niet alleen, maar beweeg je ook nog mee op de muziek met je bovenlichaam. Door gewichten in je hand te houden, maak je de trainingen nog zwaarder.
 • Reguliere vorm: als je thuis een spinbike hebt staan, kies je al snel voor de reguliere vorm. Bij deze vorm van spinning neem je plaats op je fiets, start je eventueel een spinning app op en ga je fietsen, fietsen en nog eens fietsen. Hierbij bepaal je uiteraard zelf hoe zwaar de training moet worden.

Waar is spinning goed voor? Dit zijn de voordelen

Dat meer en meer mensen spinnen, heeft uiteraard zijn redenen. De belangrijkste voordelen van spinning zetten we hieronder graag uitgebreid op een rijtje.

Afvallen is goed mogelijk met spinnen

Elke dag een half uur spinnen is onwijs goed voor je lichaam. Door dagelijks in beweging te komen, stimuleer je de vetverbranding in je lichaam.

Door dit langere tijd vol te houden, ben je in staat om uiteindelijk op je streefgewicht uit te komen.

Veel mensen zijn al afgevallen dankzij spinnen. Feit is daarbij dat deze sport voor het nodige calorieverbruik zorgt. Zeker als je voor hele intensieve- of duurtrainingen kiest, gaat het hard met de calorieverbranding.

Wil je zelf ook van je overtollige kilo’s afkomen? Dan is het dus interessant om een spinningfiets te kopen.

Spinnen is leuk

Welke sport vind je nou écht leuk? Als je deze vraag aan veel mensen zou stellen, zou je vaker en vaker het antwoord ‘spinning’ te horen krijgen.

Spinning is een sport waarbij je op een leuke manier het uiterste van jezelf vraagt.

Bijkomend voordeel is dat je hiervoor niet naar buiten toe hoeft te gaan. Of dat je niet per sé naar de sportschool hoeft te gaan.

Als je een goede spinbike hebt gekocht, kun je elke dag vanuit huis op een aangename manier trainen.

Spinnen is goed voor de kracht in je benen

Spinning beenspieren

Wil je graag de spierkracht in je benen vergroten? Je kunt ervoor kiezen om regelmatig een ‘leg day’ in de sportschool te houden, maar je kunt er ook voor kiezen om te spinnen.

Zet de weerstand zo hoog mogelijk en zet vervolgens veel kracht op de pedalen. Daarmee bouw je vanzelf meer spierkracht op in je benen.

Tip: om dit proces te bespoedigen, is het advies om dagelijks op de spinningfiets te stappen. Merk je dat dit na verloop van tijd iets teveel van het goede is? Las dan regelmatig een dagje pauze in.

Geen belasting voor je spieren en gewrichten

Weet je wat een gekend probleem van hardlopen is? Dat je spieren en gewrichten zware klappen op moeten vangen.

Op het moment dat je met je voet op de grond komt, heeft dit een klap tot gevolg. Dit gaat ten koste van je spieren en gewrichten, maar daar is bij spinning geen sprake van.

De bewegingen die je op de spinbike maakt, vormen geen belasting voor je spieren of gewrichten. Concreet betekent dit dat je op een spinbike duurzaam traint.

Goed voor je conditie

Met een spinningfiets ben je in staat om gericht aan je conditie te werken. Stel een goed trainingsschema voor je op, voer netjes alle trainingen uit en je merkt dit al snel aan je conditie.

Om je conditie zoveel mogelijk te verbeteren, heb je wel echt een goed trainingsschema nodig.

In dit schema moeten zowel duurtrainingen als korte, intensieve trainingen verwerkt worden. Door hiermee te variëren, bouw je al snel een goede conditie op.

Laagdrempelige manier van sporten

Water drinken spinningbike

Veel mensen hebben het druk, druk en nog eens druk. Geldt dit ook voor jou? Dan is spinning wellicht de beste sport voor je om te beoefenen.

Het is namelijk vrij laagdrempelig om een training te starten:

 • Trek een goede fietsbroek aan
 • Vul je bidon met water
 • Leg je smartphone/tablet eventueel op de spinningfiets
 • Stel het gewenste programma in
 • Start met fietsen

Met andere woorden: je hoeft niet al te veel voorbereidingen te treffen. Dat je ook niet de deur uit hoeft, is uiteraard ook een bijbehorend belangrijk voordeel.

Efficiënt trainen

Met een spinbike train je zeer efficiënt. Zelfs als je dagelijks slechts een uurtje op de spinfiets traint, merk je dit aan je conditie, uithoudingsvermogen en spierkracht.

Dankzij de efficiënte trainingen verbrand je ook veel calorieën in een kort tijdsbestek.

Heb je het erg druk in je leven? Dan is een spinbike dus een ideale toevoeging. Dankzij de spinbike kom je op een laagdrempelige manier in beweging.

De trainingen hoeven bovendien niet al te lang te zijn, aangezien het trainen op een spinbike erg efficiënt is.

Voor bijna iedereen geschikt

Tot slot is het een belangrijk voordeel dat bijna iedereen kan spinnen. Je huidige conditie, lichaamslengte en lichaamsgewicht zijn hierbij allemaal niet heel belangrijk.

Het gaat er vooral om dat je voldoende motivatie hebt om dagelijks een half uur te spinnen.

Welke spieren train je met spinning?

Full body workout spinning

Met spinning train je verschillende spieren in je lichaam. De focus ligt uiteraard op de beenspieren. Indien je voor een intensieve en korte training kiest, train je tal van spieren in je benen.

Dat is ook het geval als je voor een duurtraining kiest. Onder meer de kuiten en de bovenbeenspieren worden hierbij flink belast.

Een andere spiergroep die je met spinning traint, zijn de billen.

Tijdens het fietsen lever je veel kracht op je bovenbenen, waarbij je automatisch je bilspieren aanspant. Dat is zeker het geval als je de weerstand op de fiets verhoogt.

Tijdens het fietsen leun je – onopgemerkt – behoorlijk veel op je armen. Tijdens het spinnen train je hierdoor ook nog lichtjes je armspieren.

Je moet echter niet verwachten dat je door spinning een ware krachtpatser wordt.

Kies je voor een intensieve spinningles inclusief gewichten in je hand? Dan train je ook nog eens je bovenarmen, je rug, je buikspieren en andere bovenlichaamspieren.

Bij zo’n training geniet je van een full body workout.

Hoe vaak per week spinnen voor het beste resultaat?

Hoe vaak spinning per week? Het is een vraag die veel beginnende fietsers zichzelf stellen.

Feit is dat er op deze vraag géén eenduidig antwoord gegeven kan worden. Een en ander is afhankelijk van je huidige conditie.

Heb je al de nodige conditie? Dan kun je probleemloos meerdere keren per week trainen. Zit je conditie echter op het nulpunt? Dan is het verstandiger om de trainingen stapsgewijs op te bouwen. 

Wij adviseren je het volgende:

 • Voor beginners is het aan te raden om het wekelijks bij 2 á 3 spinninglessen te houden.
 • Voor gevorderde spinners is het aan te raden om 4 á 5 keer te trainen.

Daarnaast adviseren wij je om het niet te overdrijven. Train niet elke dag 2 uur lang, aangezien dit teveel van het goede is voor je spieren. Zelfs als je een gevorderde spinner bent.

Tevens is ons advies om tijdens het spinnen veel water te drinken. Tijdens het spinnen belast je je cardiovasculaire systeem behoorlijk; dit systeem moet worden aangevuld met het nodige vocht.

Vul daarom altijd 1 of 2 bidons voor elke spinningtraining.

Wat heb je nodig voor een spinning les?

Thuis spinning training

Voor een spinning les thuis heb je enkele dingen nodig:

 • Goede kleding: het advies is om te investeren in goede fietskleding. Zo is het wenselijk om een fietsbroek met zeem te dragen. Ook is het aan te raden je relatief luchtig te kleden. De kans dat je tijdens spinning gaat zweten, is behoorlijk groot.
 • Een goede spinbike: voor spinning heb je uiteraard een goede spinningfiets nodig. Deze fiets moet stevig staan, moet tal van mogelijkheden bieden en moet aangenaam zitten. Dit laatste krijg je uiteraard voor elkaar door het stuur en zadel te verstellen.
 • Bidon(s): zorg er bij elke training voor dat je voldoende te drinken hebt.
 • Handdoek: het kan ook handig zijn om een handdoek over het stuur van de fiets heen te gooien. Hiermee veeg je het meeste zweet van je hoofd af.
 • Eventueel een spinning app: wil je graag virtuele spinning lessen volgen? Of wil je graag aan virtuele wedstrijden deelnemen? Dan heb je een goede spinning app nodig. Wij raden CycleMasters aan.

Kies je liever voor een spinningles in groepsverband? Dan moet je een abonnement bij de sportschool afsluiten en je aanmelden voor de les(sen). Zorg ook hierbij dat je goede kleding draagt en voldoende water meeneemt.

Veelgestelde vragen over spinning

Kan iedereen aan spinning doen?

Bijna iedereen kan aan spinning doen. Alleen als je een blessure of een aanbieding hebt, is het niet mogelijk om te spinnen.

Heb je nog geen spinningfiets thuis staan? Dan is dit uiteraard makkelijk op te lossen door de beste spinningfiets voor thuis te kopen.

Je kunt echter ook naar een sportschool toegaan voor het volgen van spinninglessen.

Hoe gezond is spinning?

Zolang je op een duurzame manier op je spinbike traint, is dit heel gezond.

Je komt lekker in beweging, je maakt je koppie leeg en je traint tal van spieren in je lichaam. Ook verbrand je de nodige calorieën en bouw je een goede conditie op.

Wel is het advies om niet te overdrijven met je trainingen. Bouw de trainingen rustig op, train zeker niet elke dag lang en zorg voor voldoende water tijdens het spinnen.

Categorieën: Blogs

Joni

Joni is een grote spinning liefhebber en tevens werkzaam als indoor cycling instructeur in de sportschool. Ze verzorgt spinninglessen met veel plezier en weet daardoor als geen ander waar een goede spinningbike aan moet voldoen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 + twintig =