Is spinning gezond of ongezond?

Gepubliceerd door Joni op

gezond trainen spinningfiets

Spinning kan zowel gezond als ongezond zijn.

Als je op een duurzame manier traint, is spinning absoluut gezond. Als je echter op een verkeerde manier traint, kan spinning op termijn ongezond zijn.

In dit artikel vertellen we je hier graag meer over.

Wanneer is spinning gezond?

Gevorderd spinningfiets training

Tijdens een spinning les vraag je het nodige van je lichaam. Je benen moeten hard werken en je hart moet hard het bloed rondpompen.

Op het moment dat je af en toe een dagje rust neemt, is je lichaam in staat om van deze inspanning te herstellen.

Dat is precies wat wenselijk is. Het advies is dan ook als volgt:

  • Train niet elke dag op je spinningfiets. Als je elke dag een spinningles volgt, heeft je lichaam geen tijd om te herstellen.
  • Bouw de trainingen goed op. Als beginner moet je geen spinningles voor gevorderden volgen. Je moet de trainingen goed opbouwen en afstemmen op je actuele niveau.
  • Zorg voor een goede warming-up. Start niet direct met de spinningles, maar probeer alvast een paar minuutjes warm te trappen. Dit is goed voor je spieren.

Gehele body workout

Op een spinbike geniet je van een complete body workout. Je traint niet alleen je spieren, maar ook je conditie.

Bovendien geniet je door deze manier van trainen van meerdere gezondheidsvoordelen.

Je geniet bijvoorbeeld van een betere doorbloeding, een betere conditie en een beter humeur. Ook zorgen regelmatige spinninglessen voor meer spiermassa en soepele gewrichten.

De kans dat je last van je lichaam of gezondheid krijgt, is hierdoor weer iets kleiner.

Wanneer is spinning ongezond?

Gezond trainen spinbike

In bepaalde situaties is spinning behoorlijk ongezond te noemen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je echt elke dag traint.

Alleen de echte professionals kunnen dit, onder meer doordat zij een magnifieke conditie hebben.

Een ander gevaar is dat je té zwaar traint. Dit gaat ten koste van je spieren.

Zeker als je ook nog elke dag traint, krijgen je spieren het zwaar te verduren. Je spieren hebben gewoonweg regelmatig tijd nodig om te herstellen.

Tot slot zou je goed naar je huidige niveau moeten kijken. Ben je een gevorderde spinner? Dan kun je wat zwaarder, langer en vaker trainen.

Ben je echter een beginner? Dan is het heel belangrijk om op te passen. Bouw de trainingen goed op en vraag niet direct het uiterste van jezelf.

Tips om zo gezond mogelijk te trainen

Zwift interactieve spinning training
  • Maak gebruik van speciale spinning apps. Met deze apps kun je een compleet trainingsschema volgen. Deze schema’s zijn door professionals opgesteld, waardoor je van een goede trainingsopbouw verzekerd bent.
  • Koop een goede spinning fiets. Voor je lichaam is het funest om een verkeerde houding op de spinningfiets aan te nemen. Zorg er daarom voor dat je een goede spinningfiets koopt die je geheel naar wens komt verstellen. Dit komt je trainingsprestaties ten goede, maar ook de ergonomie.
  • Draag de juiste spinning kleding. Door de juiste spinning kleding te dragen, voorkom je bijvoorbeeld pijn aan je achterwerk. Ook zit de juiste kleding een stuk comfortabeler, waardoor je betere prestaties levert.
  • Stel een trainingsdoel op. Door een trainingsdoel op te stellen, weet je waarvoor je regelmatig traint. Je past hier ook je trainingsschema op aan, waardoor je echt gericht traint. Dat is zeer wenselijk.
  • Luister goed naar je lichaam. Sta je op een ochtend met behoorlijk wat spierpijn in je benen op? Luister dan goed naar deze spierpijn. Deze pijn geeft namelijk aan dat je spieren tijd nodig hebben om te herstellen. Op deze dag kun je de spinningfiets daarom beter links laten liggen.
  • Pas op met overige vormen van beweging. Vind je het ook fijn af en toe naar de sportschool te gaan? Zorg er dan voor dat je de trainingen in de sportschool afstemt op je spinninglessen. Je moet niet op maandag in de sportschool je benen trainen en vervolgens op dinsdag een zware spinningles volgen.
Categorieën: Blogs

Joni

Joni is een grote spinning liefhebber en tevens werkzaam als indoor cycling instructeur in de sportschool. Ze verzorgt spinninglessen met veel plezier en weet daardoor als geen ander waar een goede spinningbike aan moet voldoen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + zeventien =