Onderhoud spinningfiets: De beste tips op een rijtje

Gepubliceerd door Joni op

onderhoud spinningfiets

Een betrouwbare auto is een auto die goed onderhouden is. Dit geldt niet alleen voor een auto, maar ook voor een spinningfiets.

Als jij je spinfiets goed onderhoudt, geniet je van de gewenste betrouwbaarheid.

Overigens zijn er nog veel meer redenen waarom je je spinningbike goed zou moeten onderhouden:

  • Je verlengt hiermee de levensduur van de spinningbike. Wel zo wenselijk, aangezien je aan een goede spinningfiets het nodige geld kwijt bent.
  • De spinningbike blijft soepel werken. Dit betekent dat je elke training op de gewenste en soepele manier uitvoert, zonder dat de spinningbike bijvoorbeeld ergens aanloopt.
  • De spinningbike maakt weinig lawaai. Op het moment dat je je spinbike niet goed onderhouden hebt, gaat het apparaat meer en meer lawaai maken. Dát voorkom je dus door je spinfiets goed te onderhouden.

Welke onderdelen moet je goed onderhouden?

Binnenkant spinningbike onderhouden

Doordat een spinbike over allerlei kappen beschikt, lijkt het een vrij eenvoudig apparaat te zijn. Zodra je de kappen van de fiets afhaalt, zie je echter dat een spinfiets over veel onderdelen beschikt.

Enkele van deze onderdelen moet je goed onderhouden. Dit geldt onder meer voor het vliegwiel, de ketting (of de riem), tandwielen en trappers.

Door deze onderdelen regelmatig even onder handen te nemen, verleng je levensduur van je spinningfiets aanzienlijk.

Hoe kun je deze onderdelen onderhouden?

Bij de bewegende onderdelen is het van belang dat je deze goed insmeert. Dit kun je met bijvoorbeeld WD40 olie doen of met siliconenspray.

Wat het juiste smeermiddel is, hangt enigszins van het soort product af. De tandwielen kun je bijvoorbeeld het beste met WD 40 olie insmeren.

Zorg ervoor dat je dit met enige regelmaat doet. Wat in dit geval ‘enige regelmaat’ betekent, is vooral afhankelijk van de frequentie van het gebruik.

Als je echt elke dag van je spinningfiets gebruik maakt, zou je deze fiets regelmatig moeten onderhouden. Bij heel incidenteel gebruik van de spinfiets is dat uiteraard niet nodig.

Verder is het zaak om de verschillende onderdelen goed in de gaten te houden. De tandwielen en ketting/riem kunnen namelijk na verloop van tijd gaan slijten.

Mocht je dit te laat opmerken, kan dit voor schade aan de spinningfiets zorgen. Keur daarom met enige regelmaat de staat van deze onderdelen.

Overige onderhoudstips

Spinningfiets onderhoud schoonmaken

Voor het onderhouden van je spinningfiets komt het aan op een regelmatige controle. Controleer regelmatig de verschillende onderdelen, zodat je mogelijke schade vroegtijdig op kunt merken.

Wij adviseren je ook om onderstaande onderhoudstips op te volgen:

  • Pas op met overmatig zweten. Weet je van jezelf dat je veel zweet tijdens het trainen? Dan is het advies om een handdoek op je spinningfiets neer te leggen. Je kunt met deze handdoek regelmatig je hoofd even droog vegen, zodat het zweet niet op je spinbike terechtkomt. Zweet bevat namelijk enkele bestanddelen die de onderdelen van je spinbike kunnen beïnvloeden.
  • Maak de spinbike regelmatig goed schoon. Als je de spinbike in je huis neergezet hebt, gaat de spinbike het nodige stof en vuil opvangen. Als je niet oppast, kan dit vuil zich in bewegende onderdelen nestelen. Je doet er daarom verstandig aan om je fiets regelmatig goed schoon te maken. Met een vochtige doek is dit een fluitje van een cent.
  • Laat de spinningbike zijn servicebeurten ondergaan. Heb je voor de aanschaf van een nieuwe spinbike gekozen? Dan is de kans groot dat je vanuit de verkoper servicebeurten aangeboden krijgt. Het advies is om hier zeker gebruik van te maken; deze servicebeurten worden uiteraard niet zonder reden aangeboden!

Zelf je spinfiets onderhouden of dit uitbesteden?

Het belang van goed onderhoud mag duidelijk zijn. Een terechte vraag daarbij is of je dit onderhoud nou zelf uit moet voeren of dat je dit uit moet besteden.

Er bestaat op dit vlak geen ‘goed’ of ‘fout’. Ben je enigszins handig en steek je graag je handen uit de mouwen? Dan is het prima te doen om zelf je spinningfiets te onderhouden.

Kom je elke dag al tijd tekort? Of zie je het niet zitten om zelf je spinningbike te onderhouden? Dan doe je er verstandig aan om het onderhoud aan een specialist uit te besteden.

Ongetwijfeld is er bij jou in de buurt een specialist te vinden voor het onderhouden van je spinningfiets.

Categorieën: Blogs

Joni

Joni is een grote spinning liefhebber en tevens werkzaam als indoor cycling instructeur in de sportschool. Ze verzorgt spinninglessen met veel plezier en weet daardoor als geen ander waar een goede spinningbike aan moet voldoen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × een =