Afvallen met spinning: is het mogelijk?

Gepubliceerd door Joni op

Gewicht verliezen met spinning

Recent onderzoek wees het volgende uit: ongeveer 50% van alle Nederlanders kampt met overgewicht.

Aangezien dit een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid vormt, is het zaak dat men hier zo snel mogelijk iets aan gaat doen.

Heb je zelf ook overgewicht en wil je hier iets aan doen? Dan kun je ervoor kiezen om een spinningfiets te kopen.

Is het mogelijk om af te vallen met spinning? Hoe doe je dit op de beste manier? Wat kun je vooraf verwachten? Wat moet je zelf doen om zoveel mogelijk gewicht kwijt te raken?

En wat zijn de ervaringen van andere eigenaren van een spinbike? Je leest het allemaal in dit artikel.

Kun je afvallen met spinning?

Ja, het is zeker mogelijk om af te vallen met spinning.

Bij een spinningfiets heb je hier in principe twee mogelijkheden voor:

  • Kracht in je benen trainen: iets aan je slanke benen doen met spinning, is absoluut mogelijk. Door de weerstand zo hoog mogelijk in te stellen, vergroot je de spierkracht in je benen. Doordat je op deze manier met krachttraining bezig bent, wordt de interne vetverbranding gestimuleerd.
  • Duurtrainingen volgen: met een spinningbike is het ook prima mogelijk om duurtrainingen te volgen. Dankzij de duurtrainingen werk je niet alleen aan je conditie, maar verbrand je ook de nodige calorieën. Op den duur is het hiermee mogelijk om op je streefgewicht uit te komen.

Afvallen met spinning: waar moet je rekening mee houden?

Afvallen met spinningfiets

Zoals we hierboven aangegeven hebben, kun je echt afvallen met spinning. Het is hierbij wel belangrijk dat je over voldoende discipline beschikt.

Je moet voldoende discipline hebben om elke dag op de spinningfiets te stappen. Je moet voldoende discipline hebben om het uiterste van jezelf te vragen tijdens de training.

En je moet voldoende discipline hebben om het trainen op de spinningfiets op de lange termijn vol te houden.

Bij het afvallen met spinning komt alles op de lange termijn aan. Ben je een weekje serieus aan het trainen? Dan ben je mogelijk een paar honderd gram afgevallen, maar dit zet uiteraard geen zoden aan de dijk.

Om op de lange termijn af te vallen, moet je de spintrainingen over een langere periode vol zien te houden.

Spinning en vetverbranding gaan perfect samen, maar alleen met vetverbranding ga je het niet redden. Als je serieus af wil vallen, moet je ook iets aan je eetpatroon doen.

Je moet gezond eten, gevarieerd eten en de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Combineer daarom het trainen op een spinningfiets met een goed dieet/voedingsschema. Eventueel kun je overwegen om supplementen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan afvalpillen.

Verder moet je voorkomen dat je overbelast raakt. Op het moment dat je elke dag heel intensief traint, gaat dit ten koste van je spieren.

Je spieren krijgen geen tijd om te herstellen, waardoor ze tegen gaan sputteren. Dit uit zich in spierpijn, maar mogelijk op termijn ook in ergere klachten.

Neem daarom regelmatig een dag rust. Daar heeft je lichaam echt behoefte aan.

Afvallen met spinning: wat kun je verwachten?

Spinning fiets training gewicht

Doe je met spinning afvallen iets aan je buik? Ja, zonder enige twijfel.

Het is daarbij dus wel zaak om je pijlen op de lange termijn te richten. Daarnaast moet je ook realistische verwachtingen aanhouden.

Op korte termijn veel kilo’s afvallen is in principe niet mogelijk. Dit is wellicht mogelijk als je een crashdieet volgt, maar daarmee creëer je alleen maar een jojo-effect.

Als je op een duurzame manier af wilt vallen, komt alles op de lange termijn aan.

Dat is ook het geval bij afvallen door te fietsen op je spinbike.

Wij adviseren je hierover graag het volgende:

  • Stel realistische doelen op. Verwacht niet dat je binnen 1 week al 3 kilo kwijt bent. Stel jezelf ook geen doel dat je binnen 1 jaar tijd 10 kilo afgevallen moet zijn. De tijdsspanne van 1 jaar is te lang, dus breek zo’n doel in meerdere subdoelen op.
  • Verwacht op korte termijn niet al te veel. Afvallen met spinning is een voorbeeld van een duurzaam afslankproces. Een kenmerk van een duurzaam afslankproces is dat dit enige tijd duurt. Verwacht daarom op korte termijn niet al te veel, maar richt je dus echt op de lange termijn.

Ervaringen van andere mensen

Zijn (veel) andere mensen afgevallen met spinning? Ja, dat is zeker het geval.

Op het internet vind je veel ervaringen van mensen die succesvol afgevallen zijn dankzij hun spinningfiets.

Hedy geeft bijvoorbeeld aan dat hij maar liefst 20 kilogram afgevallen is. Claudia geeft aan dat zij 10 kilogram kwijt is geraakt door gericht te trainen op haar spinningbike. En MJ geeft aan dat hij/zij in totaal al 5 kilogram kwijt is door te spinnen.

Spinning schema afvallen

Trainingsschema gewicht verliezen

Wil jij ook graag op je gewenste streefgewicht uitkomen? Dan is het zaak om met een goed trainingsschema aan de slag te gaan.

Wij hebben alvast een geschikt trainingsschema opgesteld voor beginners:

  • Eerste paar keren: het advies is om de eerste paar keren maximaal 30 minuten te trainen. Tijdens deze trainingen moet je de weerstand naar eigen inzicht instellen. Het belangrijkste is dat je 30 minuten fietsen volhoudt.
  • Na de eerste week: na de eerste week kun je 5 minuten aan je training toevoegen. Hierbij kun je er eventueel voor kiezen om ook de weerstand alvast iets te verhogen.
  • De komende weken: nadat je ook de eerste week afgerond hebt, kun je wekelijks de duur van de training met 5 minuten verlengen. Ook is het advies om de weerstand mondjesmaat te verhogen.

In onze ogen bestaat er geen vast schema om met spinning af te vallen. Je moet het schema volledig aan je eigen niveau aanpassen.

Met bovenstaand schema heb je in ieder geval de juiste fundering tot je beschikking.

Wat heb je nodig om af te vallen met spinning?

Om met spinning af te kunnen vallen, heb je de volgende zaken sowieso nodig:

  • Een goede spinningfiets. De spinningfiets moet je naar wens in kunnen stellen en van een goede kwaliteit zijn.
  • Een spinning app. Met bijvoorbeeld CycleMasters kun je een gerichte workout volgen. Hiermee ga je het fietsen overigens ook een stuk leuker vinden.
  • Voldoende tijd en discipline. Tot slot komt het aan op tijd en discipline. Je moet voldoende intrinsieke motivatie hebben en je moet voldoende tijd vrijmaken. Uiteindelijk draait alles immers om de lange termijn!
Categorieën: Blogs

Joni

Joni is een grote spinning liefhebber en tevens werkzaam als indoor cycling instructeur in de sportschool. Ze verzorgt spinninglessen met veel plezier en weet daardoor als geen ander waar een goede spinningbike aan moet voldoen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − een =